Erdoğan meslek liselilere müjde verdi: Önünüzdeki engelleri kaldıracağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, mesleki eğitimin önündeki engelleri kaldıracaklarını söyledi. Amerika'da ve Batı ülkelerinde düz liselerin yüzde 25, mesleki liselerin yüzde 75 oranında olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bizde yüzde 75 düz lise, yüzde 25 meslek lisesi.

Hazırlıklarımız sona ermek üzere. Önümüzdeki dönem, mesleki eğitime çözümler getirdiğimiz, Türkiye'nin önünü açtığımız bir dönem olacaktır." dedi. Batı ülkelerinde meslek lisesini bitirenlerin üniversiteye devam edemese bile hemen iş sahibi olduğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye'de de bu ortamı oluşturacaklarını kaydetti. Erdoğan, bu konudaki hedeflerini ise şöyle açıkladı: "Meslek lisesi mezunları arttığında, yurtdışında da iş bulabilecekler. Bu, bizim ihracatımız olacak. Ancak hedefe ulaşmak için korkulardan kurtulmamız lazım. Yanlış kararın ülkeye maliyeti, diğer ülkelerle aramızdaki mesafenin 25 yıl açılması oluyor." 28 Şubat döneminde meslek lisesi mezunları için getirilen katsayı engeli, üniversiteye giriş imkanlarını sınırlandırmıştı. Bunun üzerine bu okullara ilgi azalmıştı.

Başbakan Erdoğan, dün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin okul bahçelerinde yaptırdığı 40 spor salonunun toplu açılışını yaptı. Darüşşafaka Lisesi Spor Salonu'ndaki açılış töreninde konuşan Başbakan, meslek liseleri üzerinde durdu. Başbakan, konuşmasında 1960, 70 ve 80'li yıllarda Türkiye'nin dünyayla birlikte yakaladığı kalkınma fırsatını kaçırdığını anlattı. 2. Dünya Savaşı sonrası Batı ülkelerinin sıfırdan kalkınma hamlesi başlattığını söyleyen Erdoğan, "Dünyadaki 5-10 devlet dışında çoğu ülkeyle aynı durumdaydık. Biz siyasi krizler geçirirken, diğer ülkeler sanayileşti, kalkındı. 80'lerin ikinci yarısında Özal'ın vizyonuyla başlayan kalkınma hamlesi de kısa sürdü." dedi. Erdoğan, İngiltere'nin 10 yılda bitirdiği özelleştirme hamlesini, Türkiye'nin 25 yılda bitiremediğini ve arada 10 yıllık boşluk olduğunu söyledi.

Başbakan, mesleki eğitim konusundaki yanlışları düzeltmek ve gençleri sokağa, kahvehaneye veya internet kafeye değil, üretime yönlendirecek mekanizmaları süratle kurmak zorunda olduklarını vurguladı. Onun için de belediyelere bilgi evlerini kurmalarını söylediğini ifade etti.

İbrahim Balta

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber